Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Atenție, cod galben de îngheț!17 aprilie 2017

În conformitate cu datele prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (se prevede „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării),  Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare atenționează Administrațiile Publice Locale, inclusiv primăriile, producătorii agricoli despre pericolul iminent, care amenință plantațiile horticole și semănăturile plantelor de cultură pe parcursul nopților săptămânii curente.

În acest context, Ministerul recomandă APL să redifuzeze informația către toți agenții economici, care, la rândul său, vor utiliza măsurile de protecție, ce se impun.

Totodată  Ministerul vine cu unele recomandării de protecție împotriva înghețurilor:

Metoda fumigaţiei – se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanţă fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţiei nocturne.

Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomi­lor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţie şi împiedică astfel producerea radiaţiei noc­turne.

Mărirea umidităţii aerului pentru combaterea îngheţurilor nocturne cu ajutorul aspersoarelor care pulverizând apa în atmosferă ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului. Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C. Instalaţiile de aspersoare sunt rentabile când pot fi folosite ulterior la udarea pomilor şi aplicarea îngrăşămintelor.

Metoda ventilării - aerului constă în amestecarea paturilor răcite din ime­diata vecinătate a solului cu cele mai calde de deasupra, urmărindu-se elimi­narea inversiunii termice. Ventilarea aerului se execută cu ajutorul unor ventilatoare speciale de mare capacitate, care se instalează la capatul parcelelor.
Informații: 
http://www.meteo.md/raion2-3z.htm

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media