Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Comunicat de presăLa Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a avut loc şedinţa Consiliului pe produs al producătorilor şi procesatorilor de lapte. În cadrul ei urma să fie încheiat un memorandum între  asociaţiile producătorilor a procesatorilor precum şi a reprezentanţilor reţelelor comerciale. Semnarea documentului a fost amânată, la cererea procesatorilor, pentru următoarea şedinţă, preconizată pentru săptămâna viitoare. Documentul stipulează modalitatea de activitate pe viitor a reprezentanţilor din industria laptelui.

Un subiect pe ordinea de zi a fost majorarea preţurilor la lapte de săptămâna trecută. Procesatorii au declarat că majorarea este argumentată, deoarece au crescut cheltuielile de transport sau scumpit ambalajele, în schimb, din cauza factorului sezonier, a scăzut cantitatea de lapte pe care o procură. La rândul lor, producătorii, au declarat că preţurile la lapte ar trebui să fie majorate încă mai mult, pentru ca ei să poată activa normal şi să-şi recupereze cheltuielile.

Prezent la şedinţa Consiliului, Vasile Bumacov, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat că ministerul nu se implică în activitatea economică a antreprenorilor din această ramură, dar îşi doreşte o colaborare transparentă cu producătorii şi procesatorii de lapte, pentru a evita pe viitor situaţiile când preţurile sunt majorate brusc, fără a fi populaţia prevenită din timp. Viceministrul a subliniat că statul va susţine industria laptelui prin acordarea subvenţiilor pentru înfiinţarea fermelor.

În cadrul şedinţei a mai fost modificată componenţa Consiliului în acest organism consultativ fiind incluşi şi reprezentanţii reţelelor de comercializare a produselor lactate.

Serviciul de presă