Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Comunicat de presă
Pornind de la faptul că în mass –media din ţară sunt plasate materiale (deseori cu conţinut eronat) privind situaţia la întreprinderea de stat  “Asociaţia de Producţie “Aroma”,  serviciul de presă al Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare vine cu unele concretizări, care ar elucida starea reală a lucrurilor la această unitate de producţie.

În urma managementului insuficient, al fostei conduceri, (această activitate fiind în prezent în vizorul organelor de anchetă) întreprinderea, în anul trecut avea datorii la trei bănci din Moldova de aproximativ 130 milioane de lei. Sumă de 90 milioane de lei constituie datoria, care urma a fi rambursată altor creditori.

În aceste condiţii, întreprinderea, a fost nevoită, la 17 noiembrie 2009, să depună la Judecătoria Economică o cerere de iniţiere a procedurii de insolvabilitate.

Pentru a evita falimentul combinatului,  noua conducere a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a intervenit în situaţia creată, implicîndu-se în tratative cu băncile-finansatoare, reuşind să prelungească cu 7 ani termenii de rambursare a creditelor acumulate de întreprindere, la condiţii acceptabile pentru “Aroma”. Între timp s-a soluţionat şi problema relaţiilor cu alţi creditori, astfel fiind create condiţii pentru  lichidarea pericolului de falimentare şi normalizarea activităţii economice.

În scurt timp “Aroma” a preluat exportul divinurilor în Federaţia Rusă, Belarus, Germania şi Ucraina. Un succes evident al întreprinderii este încheierea la finele anului trecut a unui acord de lungă durată cu compania “MoPo”.  Acest acord,  prevede livrarea pe piaţa Rusiei a unei cantităţi de 2,45 milioane de sticle cu divin anual. Conform documentului semnat, importatorul obţine dreptul exclusiv de livrare pe piaţa Rusiei a producţiei alcoolice fabricate de S. A. “Aroma”.De menţionat, că “MoPo” este prima companie, deţinătoare de licenţă pentru importul şi exportul producţiei alcoolice în spaţiul vamal unic al Rusiei , Belarus şi Kazahstan.

Conform informaţiei furnizate de către directorul interimar al întreprinderii Vasile Bîlici, în luna curentă S.A “Aroma” va livra companiei “MoPO” 181 mii sticle de deivin “Belîi Aist”, în martie încă 180 mii de sticle. Pentru comparaţie: pe parcursul întregului an 2009 în Federaţia Rusă au fost expediate în total doar 252 mii 500 de sticle.  

Mai specificăm, că în lista distribuitorilor de produse fabricate la “Aroma” figurează şi companiile “ACT”, Lavina” şi “Dionis-club”.

Serviciul de presă