Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Delegație poloneză în vizită la MAIA16 februarie 2016

Miercuri, 15 februarie, Eduard Grama, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova a participat la o întrevedere cu o delegaţie de afaceri din Republica Polonă, condusă de  Jacek Stefaniak, Consul Onorific al Republicii Moldova în Republica Polonia, voievodatele Silezia și Opole.

În cadrul întrunirii, au fost discutate următoarele aspecte:

  • exportul vinurilor și divinurilor moldovenești în Polonia;
  • exportul cărnii autohtone pe piața poloneză;
  • cooperarea cu organizații/asociații de agricultori privind organizarea stagierilor;
  • posibilitatea implementării unor noi proiecte bilaterale de acordare a asistenţei financiare a sectorului agriculturii din Republica Moldova. 

Eduard Grama a lansat discuții privind importul categoriilor de produse agroalimentare moldovenești, precum: fructe, legume, miere de albine și nuci, care au calități gustativ-olfactive excepționale.

O intenție separată este implicarea a unu-doi producători (mari) din RM în Programul economic de livrare a produselor alimentare ecologic pure, lansat în cooperare cu Ambasada Regatului Suediei în Polonia și Consulatul Suediei la Katowice. Astfel, în urma ceritificării, produsele moldovenești vor recepționa a.n. certificat Swedish Standard, cu posibilitatea livrării produselor în cauză în rețelele comerciale din Suedia.

Piața poloneză este una strategică pentru Republica Moldova. Circa 34 companii din Republica Polonia importă vinuri autohtone. Potrivit ultimilor rezultate disponibile, consumul anual de vin în Polonia se cifrează la 256 milioane litri, din care vinurile naturale din struguri constituie 108 milioane. Vînzările finale a acestor volume generează încasări de circa 4,7 miliarde PLN (zlot polonez), din care vinurile naturale din struguri constituie 2,3 miliarde.