Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

La vama Leuşeni a fost inaugurat Punctul de Control sanitar-veterinar şi fitosanitar5 iunie 2017

Vineri, 2 iunie 2017, a avut loc deschiderea oficială a Punctului de Inspecție la Frontiera Leușeni. Acesta completează rețeaua de puncte de control veterinar şi fitosanitar, construite pe parcursul ultimilor trei ani cu suportul financiar al Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) și aflate în gestiunea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Alte trei puncte de control la frontieră au fost deja construite la posturile vamale de la Tudora, Criva și Giurgiulești. Acestea corespund tuturor cerințelor în domeniul siguranței alimentelor și sunt dotate cu utilaje și echipamente pentru prelevarea, păstrarea și transportarea  probelor produselor importate, frigidere cu diferite regimuri de temperatură și depozite ce vor permite păstrarea probelor  producției suspecte până la primirea rezultatelor de laborator. Punctul de Inspecție la Frontiera Leușeni este cel mai mare, având aproximativ 1350 de metri pătrați de spaţiu operaţional, și unicul care va inspecta nu doar  produsele alimentare de origine animalieră și non-animalieră, dar și importul animalelor vii. Investițiile totale în cele 4 PIF-uri se ridică la peste 2.5 milioane dolari SUA, bani oferiți generos de Banca Mondială.

Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, prezent la eveniment, a apreciat contribuția proiectului MAC-P la facilitarea activității agenților economici și la consolidarea capacităților în domeniul siguranței alimentelor în Republica Moldova. Reintroducerea PIF-urilor va permite realizarea unuia dintre principalele obiective în domeniul siguranței alimentelor – neadmiterea producției neconforme în țară și protecția sănătății consumatorilor, animalelor și a plantelor autohtone de posibilul import al agenților patogeni din străinătate.

Totodată, reabilitarea punctelor de control la frontieră este unul dintre obiectivele principale ale Republicii Moldova în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător semnat cu Uniunea Europeană. În acest context, Guvernul Republicii Moldova a întreprins toate măsurile necesare pentru reintroducerea serviciilor veterinare și fitosanitare la frontieră. Astfel, la Sudul, Centrul și Nordul au fost construite PIF-uri ce vor asigura depozitarea în regim de carantină a produselor de origine animală și non-animală.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media