Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

MOLDAGROTECH (spring) a lansat sezonul agricol 201716 martie 2017

Din 15 până în 18 martie 2017,  la Centrul Internaţional de Expoziţii „MOLDEXPO” se desfășoară cea de-a XXXII-a   ediție a expoziției MOLDAGROTECH - cel mai mare proiect expoziţional dedicat sectorului agricol, care prezintă maşini şi utilaje agricole noi, precum şi cele mai performante tehnologii şi materiale pentru agricultură.

Pe parcursul a patru zile, spațiile centrului expozițional vor deveni platformă de expunere a celor mai recente tendințe în domeniul agrobusiness-ului. La expoziție participă companii din Republica Moldova, Austria, Bulgaria, Germania, Republica Cehă, România, Italia, Slovacia, Ucraina. Mai mult, aproximativ 140 de companii își vor prezenta produsele pe o suprafață expozițională de peste 12 mii de metri pătrați.

Prezent la ceremonia de lansare a expoziției MOLDAGROTECH 2017 (spring), viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Ușurelu a declarat că pentru minister este o plăcere să fie mai bine de 18 ani, co-organizatorii expoziției.

„MOLDAGROTECH este una din cele mai importante expoziții agricole care se organizează anual în Republica Moldova. Vreau să le urez tuturor participanţilor ca în următoarele zile să stabilească cât mai multe contacte  și contracte între oamenii de afaceri din complexul agroindustrial al Republicii Moldova. Totodată, vreau să specific că , pentru prima dată, instituția noastră și-a creat un stand pentru a fi, la nivel informațional, mai aprope de reprezentanții domeniului agricol” a spus viceministrul.

Totodată, după lansarea expoziției, a avut loc întrevederea viceministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Ușurelu cu delegația oficială din regiunea Astrahan, Federația Rusă, condusă de  viceguvernatorul – șeful  Guvernului regiunii Astrahan, Konstantin Markelov.

În cadrul întrevederii, părțile au abordat mai multe subiecte, principalele fiind prezentarea potențialului regiunii Astrahan și a Republicii Moldova în domeniul agriculturii, problemele climatice din regiuni și interesul inițierii unei colaborări în domeniul agroalimentar.

Viceministrul a făcut o prezentare generală a agriculturii Republicii Moldova inclusiv pe domeniile fitotehniei, horticultură și zootehnie, protecția antigrindină și tehnica agricolă. La rândul său, viceguvernatorul K. Markelov a efectuat o scurtă prezentare a potențialului agricol al regiunii, astfel Astrahan este dezvoltată din punct de vedere agricol, produce întreaga linie de legume asigurându-și piața internă și totodată exportând unele categorii de produse (tomate, paste de tomate, cartof, ceapă). De asemenea, regiunea este dezvoltată în zootehnie și anume în creșterea animalelor, existând circa 24 de gospodării de creștere a cămilelor de rasă superioară (circa 9-10 mii de capete), ovinelor și cai.

Astfel, În cadrul discuțiilor bilaterale a fost exprimat interesul de a colabora în preluarea experienței regiunii Astrahan în domeniul creșterii animalelor și a peștelui, țara noastră având tendințe de a restabili domeniul zootehnic și a majora exporturile. Tot odată Viceguvernatorul K. Markelov a exprimat interesul în restabilirea livezilor și viilor în regiunea Astrahan.

La încheierea întrevederii, viceguvernatorul K. Markelov a invitat conducerea Ministerului Agriculturii și agenții economici la Forumul Internațional Tehnologic „Tehnocaspii-2017” ce va avea loc în perioada 20-22 aprilie 2017 în orașul Astrahan, Federația Rusă, pentru a continua dialogul în vederea intensificării colaborării dintre părți.

                                                                       Serviciul de informare și comunicare cu mass-media