Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Situaţia în plantaţiile pomicole şi măsurile de combatere a urmărilor provocate de temperaturile joase şi zăpadă abundentă4 mai 2017

În legătură cu îngheţurile din data de 19 şi 24 aprilie 2017 şi zăpada abundentă din 20-21 aprilie, s-au creat diferite situaţii în plantaţiile pomicole din Republica Moldova, amplasate  în partea inferioară a pantelor. Gradul de atac s-a dovedit a fi diferit. Cel mai puternic (90 şi chiar 100%)  au suferit florile pomilor în plantaţiile care au porţiuni situate mai jos de talveg. Atât ovarele, cât şi fructele tinere s-au dovedit a fi negre. Astfel de afectări constituie nu mai mult de 7-8%. În partea de mijloc a pantelor, mai ales pe locurile plane, în şes, atacul de către temperaturile joase asupra organelor florilor şi a fructelor mici constituie nu mai mult de 25-30%, iar în partea superioară a pantelor, florile pomilor şi fructele legate nu sunt atacate de temperaturile joase.

Din cauza temperaturilor scăzute de până la 20 aprilie, urmată de căderea zăpezii în raioanele centrale şi de sud, în mai multe livezi s-a observat zbor slab al insectelor polenizatoare. De aceea, la unele specii: prun, cireş, vişin s-au depistat flori nepolenizate, ponderea cărora alcătuieşte de la 25 până la 45%,  în dependenţă de specie. La soiurile de piersic această pondere este mai mică. Zăpada căzută nu a influienţat negativ asupra florilor şi fructelor tinere.

În livezile bătrâne şi în alte plantaţii pomicole în care pomii sunt atacaţi de diferite boli micotice, virotice, bacterioze etc. gradul de atac de către temperaturi poate fi mai înalt.

În plantaţiile pomicole din diferite raioane, cel mai des au avut de suferit din cauza zăpezii abundente pomii de prun, vişin, alun, iar în unele livezi şi nucul, mai mult prin dezbinarea ramurilor de la tulpină.

Măsuri pentru diminuarea urmărilor îngheţului şi a zăpezii.

 1. De efectuat tăierile mai jos de locul ruperi ramurii, a frângerii sau a despicăturii şi protecţia tăieturilor prin aplicarea vopselei de ulei, a varului de livadă sau a altor materiale, substanţe (soluţie de 3% de piatră vînătă cu var) care sunt indicate pentru astfel de calamităţi.
 2. În timpul înfloritului pomilor speciilor pomicole în plantaţiile în care are loc această fază fenologică este indicat de a avea albini nu mai puţin de 2-3 stupi la 1 ha.
 3. Aplicarea îngrăşămintelor prin metoda extraradiculară, prin stropirea frunzelor, preferabilă este atât ureea în cantitate de 3-5 kg la o tonă de apă, cât şi a îngrăşămintelor ce conţin micro şi macroelemente.
 4. De efectuat protecţia pomilor:
  1. În cazul atacului mărului în timpul înfloritului de către gândacul păros (Алёнка) se va aplica Calipso 0,4l în amestec cu Actara 0,1-0,15g. la o tonă de apă. Tratamentul se va repeta peste 3-4 zile în cazul prezenţei în pom a 5-7 insecte adulte. Pentru evitarea atacului de către bacterioze, rapăn şi făinare mărul se va stropi cu fungicide împotriva acestor boli. Pentru combaterea bacteriozelor înainte de înflorit şi imediat după înflorit, pomii se vor trata cu Aliet 3-5 kg la o tonă de apă sau cu preparate cuprice. Pentru combaterea rapănului înainte de înflorit şi imediat după înflorit cu fungicide cuprice Scor 0,2l + Topaz 0,5l sau Delan 0,7 kg la o tonă de apă. În caz de ploi stropirile contra rapănului mărului se vor repeta de la 3 la 4 zile.  Pentru combaterea făinarei, pomii se vor trata cu o soluţie de Impact 0,2l sau topaz 0,5l la o tonă de apă. După necesitate, în caz de cădere a precipitaţiilor, tratamentul se repetă cu preparate sistemice în amestec cu cele de contact.
  2. Pomii de păr se vor trata contra rapănului şi a bacteriozelor cu fungicide cuprice de contact sau sistemice. Împotriva puricelui melifer (psilla) tratamentul se va efectua cu Melvidor 0,5l la o tonă de apă sau Mavento 2, 2 l la o tonă de apă. În caz de reapariţie a puricelui melifer, tratamentul se va repeta de 3 ori cu un interval de 3-5 zile.
  3. Împotriva moniliozei la toate sâmburoasele se va aplica Svich 0,4kg la o tonă de apă. Piersicul se va stropi împotriva făinarei şi a răsucirii frunzelor cu Topaz, Horus sau Delan iar împotriva păduchilor cu Confidor 0,3l sau Bi 58 2l la o tonă de apă sau Fufanon 2l la o tonă de apă. La cireş şi vişin împotriva clasterosporiozei se vor aplica preparatele cuprice de înlocuire a zamei bordoleze şi insecticide împotriva păduchilor. La gutui, împotriva moniliozei se vor aplica preparatele cuprice înainte de înflorit de 2-3 după fiecare sau rouă şi imediat după înflorit.
  4.  Coacăzul şi agrişul se vor stropi contra făinarei cu Topaz 0,5l la o tonă de apă sau cu fungicide de înlocuire. Împotriva dăunătorilor  Carate 0,8l sau  Confidor 0,3-0,4l sau  Actara 0,15kg la o tonă de apă şi altele din grupul neonicotinoizilor.
  5.  La căpşun, contra bolilor de frunze şi fructe, se vor aplica fungicidele cuprice Cosait sau Cempion sau Champ 77 WP, sau Funguran 2-3kg la ha.
  6. Pomii de nuc se vor trata cu fungicide cuprice împotriva bolilor de frunze şi mai ales a marsoniozei cu fungicide cuprice şi isecticide la apariţia păduchilor de frunze cu Bi 58 sau Fufanon în aceleaşi concentraţii indicate mai sus.

De reţinut că, toate pesticidele, pentru o mai bună alipire de frunze, se vor aplica cu un adjuvant „Trent” sau „Silvet”, în cantitate de 200 ml la o tonă de apă.

               Serviciul de informare și comunicare cu mass-media