Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Viceministrul Iurie Ușurelu în vizită la o fermă model din sectorul zootehnic25 mai 2017

Iurie Ușurelu, viceministrul agriculturii și industriei alimentare, în comun cu Tatiana Nistorică, șefa Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor animale au efectuat o vizită de studiu și de evaluare a modului de producere a laptelui la una din fermele model în sectorul zootehnic-SRL „Docsancom”, din satul Tomai, raionul Ciadîr-Lunga.

Ferma SRL „Docsancom”  a fost fondată în anul 2007, cu 66 bovine holshtain din Olanda, fiind prima din țară care a investit în urma colapsului anilor 90.

În prezent, la fermă sunt înregistrate 350 vaci mulgătoare și un total efectiv de 702 capete de bovine. Productivitatea medie a bovinelor înregistrată pentru 2016 este de 8235 l/ an, iar productivitatea record înregistrată în 2016 este de 54 l/zi (16470 l/an).

Laptele produs la fermă este prelucrat la fabrica de produse lactate „Oloi Pac”, iar zilnic se procesează aproximativ 10000 litri. Totodată, „Docsancom”   are statutul de fermă de prăsilă și, pe lângă producția de lapte, se produce material biologic cu un potențial genetic înalt.

Precizăm că, în contextul elaborării și implementării strategiei de dezvoltare a sectorului zootehnic, sarcina primordială este trecerea efectivelor de animale din sectorul gospodării casnice în sectorul ferme. Doar în cazul întreținerii animalelor la ferme se vor aplica atât tehnologiile modern, cât obținerea rezultatelor cantitative și calitative.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media