Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Viceministrul Vasile Luca a avut o întrevedere bilaterală cu primarul de Oeiras Paulo VISTAS, reprezentanții Camerei Municipale Oeiras și ai Asociației Enofililor din Carcavelos, Republica Portugheză31 mai 2017

La 30 mai curent, viceministrul Vasile Luca a avut o întrevedere bilaterală cu reprezentanții Camerei Municipale Oeiras și ai Asociației Enofililor din Carcavelos, Republica Portugheză, delegație aflată în vizită în Republica Moldova.

Viceministrul a apreciat interesul pentru continua atenție și preocupare față de domeniul vinicol din Republica Moldova și dezvoltarea relațiilor moldo-portugheze, menţionând că parteneriatul inițiat este util şi indispensabil în eforturile de avansare spre piața Uniunii Europene. Vasile Luca a exprimat mulțumiri membrilor delegației și a spus că ţara noastră contează pe menținerea acordării asistenței în domeniul vinicol în anii următori. Totodată, în cadrul întrunirii au fost evidențiate domeniile considerate oportune pentru dezvoltarea cooperării dintre Republica Moldova și Republica Portugheză.

Un alt scop al aflării  delegației portugheze este semnarea Acordului de Înfrățire dintre orașul Strășeni, Republica Moldova și Municipiul Oeiras, Republica Portugheză. Acest acord promite a fi extrem de fructuos și va fi o punte încununată cu multe proiecte nu doar prin prisma promovării de țară, ci mai ales, prin prisma elementelor convergente şi domeniilor de interes comun existente între cele două țări.

Oeiras este orașul cu cel mai mare PIB per capital din Republica Portugheză,  renumit prin Vinăria din Carcavelos, care găzduiește pe parcursul ultimilor ani Ziua Vinurilor Moldovenești în Portugalia. Tot aici se organizează cu regularitate diverse degustații ale vinurilor, la care sunt expuse și vinurile moldovenești, ceea ce contribuie atât la promovarea pozitivă a vinurilor, cât și a imaginii Republicii Moldova, în general.

În context, viceministrul a salutat și propunerea înaintată de partea portugheză, privind cooperarea dintre primăria orășelului Cricova și Municipiul Reguengos de Monsaraz, cu o ulterioară înfrățire a regiunilor.

Municipiul portughez Reguengos de Monsaraz, desemnat în anul 2015 Capitala Europeană a Vinului, este o regiune agro-industrială focusată pe producere și tehnologii în domeniul vitivinicol. Colaborarea între regiuni va asigura preluarea bunelor practici, schimbul reciproc de tehnologii și detașare de vinificatori, cu participarea Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.

În ciuda faptului că cele două țări sunt concurente, un alt proiect pilot menționat în cadrul vizitei este producerea unui vin comun, moldo-portughez, unic în lume și distribuția acestuia pe piața internațională.

Pe parcursul vizitei în Republica Moldova, delegaţia portugheză a avut posibilitatea să facă cunoștință cu gastronomia și cultura moldovenească, să viziteze cele mai celebre vinării și să analizeze noi posibilităţi de colaborare bilaterală.

În contextul în care Republica Moldova este în proces de demarare a reformei sistemului de știință și educaţie în domeniul agro-industrial, viceministrul s-a referit şi la suportul din partea portugheză privind colaborarea cu entităţile din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic.

La rândul său, președintele Camerei Municipale din Oeiras (primar de Oeiras), Paulo Vistas, a spus că instituția pe care o reprezintă încurajează eforturile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova în promovarea reformelor, în special în domeniul vitivinicol și garantează suportul continuu şi eficient din partea portugheză.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media