Legislație națională în domeniul industriei alimentare

Legi

1. Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare

2. Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor

3. Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii

4. Legea nr. 231/2010 cu privire la comerţul interior

5. Legea nr.182/2019 privind calitatea apei potabile 

 

Hotărîri de Guvern

1. Hotărârea Guvernului  nr.158/2019  cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru lapte și produsele lactate;

2. Hotărârea Guvernului nr.624/2020 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru preparate și produse din carne;

3. Hotărârea Guvernului nr.1459/2016 cu privire la aprobarea Metodologiei de analiză și evaluare calitativă a laptelui și a produselor lactate;

4. Hotărîrea Guvernului nr. 774/2007 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice  Zahăr, producerea şi comercializarea;

5. Hotărîrea Guvernului nr. 775/2007 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Produse de panificaţie şi paste făinoase”;

6. Hotărîrea Guvernului nr. 216/2008 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice “Gemuri, Jeleuri, dulceţuri, piureuri şi alte produse similare;

7. Hotărîrea Guvernului nr. 1111/2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Sucuri şi anumite produse similare, destinate consumului uman”;

8. Hotărîrea Guvernului nr. 1402/2007 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Fructe, bace şi legume congelate rapid”;

9. Hotărîrea Guvernului nr. 1523/2007 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Fructe şi legume uscate (deshidratate)”;

10. Hotărîrea Guvernului nr. 1323/2008 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Ciuperci. Produse din ciuperci”;

11. Hotărîrea Guvernului nr. 1403/2008 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice  „Oţeturi şi acid acetic de uz alimentar”;

12. Hotărîrea Guvernului nr. 16/2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Produse pe bază de grăsimi vegetale;

13. Hotărîrea Guvernului nr. 68/2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Făină, griul şi tărîţa de cereale”;

14. Hotărîrea Guvernului nr. 204/2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Produse de cofetărie”;

15. Hotărîrea Guvernului nr. 206/2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „ Cafea. extracte de cafea şi de cicoare. Ceaiuri  şi produse de ceai”;

16. Hotărîrea Guvernului nr. 180/2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Măsline de masă”;

17. Hotărîrea Guvernului nr. 434/2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Uleiuri vegetale comestibile”;

18. Hotărîrea Guvernului nr. 291/2014 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru orez și crupe de orez;

19. Hotărîrea Guvernului nr. 934/2007 cu privire la instituirea Sistemului informaţional automatizat  „Registru de stat al apelor minerale naturale, potabile şi băuturi nealcoolice”; 

20. Hotărîrea Guvernului nr. 221/2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare;

21. Hotărîrea Guvernului nr.520/2010 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanții din produsele alimentare;

22. Hotărîrea Guvernului nr. 867/2023 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime de reziduuri de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale;

23. Hotărîrea Guvernului nr. 1004/2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală;

24. Hotărîrea Guvernului nr. 308/2011 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind materialele şi obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare;

25. Hotărîrea Guvernului nr. 115/2013 Privind controlul nitraţilor în produsele alimentare de origine vegetală;

26. Hotărîrea Guvernului nr. 229/2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari;

27. Hotărîrea Guvernului nr. 278/2013pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind materialele şi obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare;

28. Hotărârea Guvernului nr. 328/2023 cu privire la aprobarea Listei produselor agricole și alimentare;

29. Hotărârea Guvernului nr. 12/2024 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate și comercializare pentru materiile grase tartinabile, de origine vegetală și/sau animală, destinate consumului uman;

30. Hotărârea Guvernului nr. 15/2024 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru “Uleiuri vegetale comestibile”;

31. Hotărârea Guvernului nr. 203/2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice”;

32. Hotărârea Guvernului nr. 610/2023 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru pește și produsele din pește.