A A A

Prima stație de tratare a apelor reziduale din Republica Moldova construită în cadrul unei vinării a fost inaugurată

Published on: V, 06/17/2022 - 18:08

17 iunie 2022, Chișinău - Aproximativ 2 milioane de euro au fost acordate din fondurile Uniunii Europene pentru construirea primei stații de tratare a apelor reziduale din Republica Moldova în cadrul unei vinării. Evenimentul de inaugurare a avut loc astăzi, la Vinăria Asconi din localitatea Puhoi, raionul Ialoveni. Investiția a fost efectuată prin intermediul Băncii Europene de Investiții, banii fiind oferiți sub formă de împrumut în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”.

 

„Apreciem eforturile antreprenorilor și ale partenerilor de dezvoltare pentru crearea crearea noilor oportunități, stimularea competitivității și asigurarea produselor de calitate înaltă. Acest succes este un exemplu și pentru alți producători și procesatori de struguri. Rezultatele care sunt prezentate de sectorul vitivinicol sunt îmbucurătoare. Anul trecut, la competițiile internaționale vinificatorii noștri au obținut peste 1200 de medalii. Îndemnăm și în continuare producătorii să obțină vinuri bune, care să fie apreciate nu doar pe piața locală, dar și pe piața internațională”, a subliniat ministrul Viorel GHERCIU.

 

Pentru implementarea proiectului, compania a avut și o contribuție proprie în valoare de circa 2 milioane de Euro.

 

„Proiectul Livada Moldovei oferă oportunități pentru agenții economici de a-și îmbunătăți procesul de producere, inclusiv prin instalarea tehnologiilor, care diminuează sursele de poluare. Eu consider că un agent economic care respectă prevederile de mediu sau care este prietenos mediului, are grijă  în același timp de sănătatea consumatorul său”, a subliniat ministria mediului Iuliana CANTARAGIU.

 

Stația de epurare are o capacitate de prelucrare a apelor uzate de 180 metri cubi pe zi. În cadrul evenimentului, gazda a demonstrat cum are loc colectarea, degazeificarea, decantarea, oxigenarea apelor reziduale și îmbunătățirea proprietăților chimice.

 

„Datorită acestei stații de purificare a apelor vom putea contribui semnificativ la protecția mediului. Grație investiției de apropae 2 milioane de Euro din partea UE, s-a reușit și îmbunătățirea infrastructurii, procurarea echipamentelor agricole și utilajelor pentru producerea vinului. Un alt lucru semnificativ este că datorită acestor investiții au fost create noi locuri de muncă. Apreciez cooperarea și sunt sigur că vor urma și alte istorii de succes în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, a menționat Alberto CARLEI, șeful reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova.

 

„Livada Moldovei” este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova.