La Cairo au fost lansate discuțiile în vederea semnării Acordului de comerț liber între Moldova și Egipt

Published on: M, 10/12/2022 - 08:47

12 octombrie 2022, Chișinău - O serie de direcții prioritare de colaborare între Republica Moldova și Egipt au fost discutate, în cursul zilei de 11 octombrie 2022, la Cairo. Un subiect de interes l-a constituit lansarea discuțiilor în vederea semnării Acordului de comerț liber între țările noastre, proces care va contribui substanțial la consolidarea relațiilor comercial-economice între Moldova și Egipt. Mijloacele de consolidare a acestui proces au fost analizate în cadrul întrevederii delegației Republicii Moldova cu ministrul afacerilor externe al Egiptului, Sameh Shoukry.

 

„Un pas concret în acest sens a fost organizarea forumului economic Egipt - Moldova, la care am participat împreună cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene și directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteața. Am discutat cele mai recente evoluții de securitate urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, precum și criza alimentară globală cauzată de acesta, reiterând poziția Republicii Moldova de condamnare a agresiunii ruse asupra țării vecine”. – a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

 

Alte subiecte au făcut referință la valorificarea potențialului de cooperare, fiind exprimat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice în domeniile agricol, farmaceutic, energetic, turistic și de infrastructură.

 

Vizita de la Cairo a prilejuit semnarea mai multor documente bilaterale:

  • Memorandumul de Înțelegere privind instituirea unui mecanism de consultări politice între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt;
  • Acordul interguvernamental privind scutirea reciprocă de vize pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice, de serviciu și speciale;
  • Memorandumul de Înțelegere între Institutul Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Institutul Studiilor Diplomatice al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt.

 

Vizita la Cairo se înscrie în contextul marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale moldo-egiptene, fiind prima vizită a unui ministru de externe al Republicii Moldova în Republica Arabă Egipt.