A A A

Ministrul Vladimir BOLEA, în vizită de lucru la nordul țării

Published on: J, 11/24/2022 - 08:30

24 noiembrie 2022, Chișinău - Miercuri 23 noiembrie curent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA împreună cu secretarul de stat Iurie SCRIPNIC și alți funcționari de ramură, s-au deplasat în nordul țării. Oficialii și-au început vizita la Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, raionul Edineț, unde au avut întâlniri cu managementul instituției, corpul didactic și elevii. Totodată, au vizitat sălile de studii, laboratoarele, căminul, depozitele furajere și terenurile agricole gestionate de colegiu.

 

În colegiu învață peste 400 de elevi, iar blocul principal de studii are necesități de modernizare, pentru a spori calitatea procesului educațional. În context, conducerea colegiului a declarat că planifică să înființeze o fermă zootehnică model, pentru a facilita orele de practică a elevilor și pregătirea specialiștilor calificați.

 

Ministrul Vladimir BOLEA a  spus că vor fi identificate mijloacele financiare necesare pentru modernizarea instituției, astfel încât centrul educațional să-ți poată realiza misiunea în condiții de studiu la standarde europene de calitate și corespunzătoare cerințelor curriculare.

 

Astfel, în comun cu reprezentanții Proiectului „Agricultura competitivă în Moldova”, au fost evaluate oportunitățile investiționale ale instituției, ca ulterior să fie lansat un proiect menit să sprijine eforturile colegiului, în vederea îmbunătățirii condițiilor de studii și asigurării continuității actului de predare-învățare.

 

Ulterior, Vladimir BOLEA a avut o întrevedere cu reprezentanții direcției raionale Agricultură, Relații Funciare și Cadastru. Părțile au avut un schimb eficient de opinii, idei și propuneri, pentru a identifica opțiuni de îmbunătățire a situației în sectorul agroalimentar din regiune.

 

Specialiștii de ramură au informat despre structura semănăturilor culturilor de toamnă pe teritoriul raionului Edineț. Totodată au subliniat că, se confruntă cu lipsa specialiștilor bine instruiți în agricultură, care să execute acțiuni specifice.

 

Ministrul a comunicat reprezentanților administrației raionale despre politicile de dezvoltare durabilă a agriculturii și mediului rural elaborate de minister, despre organizarea procesului de delimitare a terenurilor agricole şi de intabulare a acestora, precum și despre perspectivele de atragere a investițiilor în Republica Moldova în vederea dezvoltării afacerilor agricole.

 

Vizita de lucru a echipei ministeriale s-a finalizat la o fermă zootehnică din raionul Ocnița, atestată în categoria de prăsilă de rasa Bălțata cu negru tip moldovenesc. Efectivul fermei, în prezent, este de 670 bovine specializate pentru producția de lapte. Cantitatea de lapte obținută este livrată, ulterior, la o unitate de procesare din mun. Bălți.

 

În discuțiile cu administratorul fermei, au fost abordate subiecte cu referire la gestionarea bazei furajere, bunăstarea animalelor, dezvoltarea condițiilor necesare pentru sporirea cantității și calității laptelui, rentabilitatea economică și instrumentele de creștere a indicatorilor.