A A A

GFFA 2023: Circa 70 de miniștri ai agriculturii din întreaga lume au adoptat un comunicat politic comun

Published on: L, 01/23/2023 - 18:16

23 ianuarie 2023, Chișinău - În cadrul expoziției internaționale „Săptămâna Verde” desfășurată în perioada 18-21 ianuarie 2023, la Berlin, a avut loc Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), cea mai importantă conferință internațională pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare globale, organizată de către Ministerul Federal al Agriculturii și Alimentației al Republicii Federale Germania.

 

La invitația ministrului german Cem Özdemir, circa 70 de miniștri ai agriculturii din întreaga lume, împreună cu reprezentanții organizațiilor internaționale, s-au reunit la cea de-a 15-a ediție a evenimentului. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA.

 

Genericul conferinței a fost: „Transformarea sistemelor alimentare: un răspuns mondial la crize multiple”, fiind dezbătute probleme de actualitate, precum: securitatea alimentară, conservarea resurselor, utilizarea durabilă a terenurilor, criza energetică, protejarea biodiversității și climei.

 

Conferința s-a încheiat cu un comunicat comun, prin care miniștrii și-au luat angajamentul să promoveze sisteme alimentare durabile, incluzive și rezistente la crize. În plus, participanții au convenit să asigure disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor pentru toate grupurile de populație, astfel încât să fie atins obiectivul ONU de „Foamete Zero” din Agenda 2030.

 

Sursa foto: © BMEL / Photothek