Vicepremierul Vladimir Bolea a purtat discuții cu omologul său polonez Henryk Kowalczyk

Published on: J, 03/16/2023 - 15:03

16 martie 2023, Chișinău - Vicepremierul Vladimir Bolea continuă vizita de lucru în Republica Polonă. Astăzi, oficialul a avut o întrevedere cu omologul său Henryk Kowalczyk, viceprim- ministru, ministru al agriculturii și dezvoltării rurale (MARD).

 

Oficialii au făcut referință la buna colaborare care a fost înregistrată pe parcursul ultimilor ani, au vorbit despre sistemul de subvenționare a grupurilor de producători și distribuirea fondurilor, despre politicile și strategiile din domeniul agricol și dezvoltarea rurală. Oficialul polonez a informat despre impactul Programului LEADER, care a impulsionat dezvoltarea rurală, îndeosebi a infrastructurii prin crearea de facilități ce au sporit atractivitatea acestora. S-a menționat că, Polonia se conduce de planurile Uniunii Europene, însă sunt implementate cu succes și cele naționale, reușind să fortifice competitivitatea, mecanismele de subvenționare și promovarea produselor agricole.Vicepremierul Henryk Kowalczyk a familiarizat oficialul moldovean cu structura și mecanismul de funcționare a cooperativelor, menționând că susținerea micilor producători este imperativă.

 

Vicepremierul Vladimir Bolea a transmis mulțumiri pentru suportul acordat în cadrul Programului Twinning și LEADER, care se implementează în țara noastră: „Experiența și suportul Poloniei referitor la dezvoltarea rurală ne va fi de mare folos pentru a dezvolta satele, care constituie pilonul țării noastre. De asemenea, ne dorim o colaborare în domeniul zootehniei, îndeosebi în sectorul de producere a laptelui. Pentru noi prezintă interes experiența privind organizarea și funcționarea cooperativelor din domeniul zootehniei, în special, la fermele de bovine, deoarece este o prioritate pentru autoritățile de la Chișinău. În acest sector, prin intermediul AIPA vor fi investiți 25 milioane lei pentru a consolida și spori reziliența producătorilor. Reieșind din experiența Poloniei, conștientizăm că, dacă producătorii nu se vor asocia, întreprinderile și economia națională vor avea de pierdut. Mai mult ca atât, avem încrederea că în continuare vom avansa dialogul în dezvoltarea relațiilor comerciale bilaterale.”

 

Henryk Kowalczyk a confirmat că Polonia este gata să ofere în continuare asistență autorităților de la Chișinău și să împărtășească experiența în mai multe domenii, dar în special, în dezvoltarea satelor, susținând ideea că statul trebuie să sprijine dezvoltarea dinamică a localităților rurale.

 

Vladimir Bolea a lansat invitația omologului polonez de a vizita Republica Moldova și de a participa la Festivalul Național al Vinului din toamna anului curent.