Rezultatele ședinței extinse cu cei mai mari contribuabili și angajatori din domeniul agricol: Peste 40 de propuneri au fost notate de autorități

Published on: J, 09/14/2023 - 18:27

14 septembrie 2023, Chișinău - Peste 40 de propuneri din partea mediului de afaceri din sectorul agricol au fost notate, astăzi, de către autorități, la ședința extinsă a celor mai mari contribuabili și angajatori din agricultură. Alături de președinta țării Maia Sandu, de viceprim-ministrul Vladimir Bolea, reprezentanții Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Serviciului Fiscal de Stat și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au fost discutate viziunile de fortificare și prioritățile sectorului agricol pe termen scurt, mediu și lung.

 

„Știu că oamenii care muncesc în sectorul agricol se confruntă cu multe probleme. În fiecare an, avem pericol de secetă – această problemă o simt în special agricultorii din sudul țării. Schimbările climatice aduc în Moldova secetă și vreme instabilă. Din păcate, acesta e prezentul și viitorul vremii în țara noastră și, în general, în lume. Fie vom continua să luptăm cu vremea, știind că vom pierde această luptă, fie vom găsi modalități moderne și eficiente de a ne adapta la schimbările climatice. Este un efort conștient pe care trebuie să-l facem împreună - și statul, și agricultorii, dacă nu vrem ca mofturile meteo să ne dicteze productivitatea și profiturile. Asta poate însemna trecerea la culturi de soiuri mai rezistente, potrivite noilor condiții climaterice, regândirea sistemelor de irigare, utilizarea noilor tehnologii de prelucrare a solului și a sistemelor conservative, care presupun afânarea mai puțin intensă, păstrarea la suprafața solului a resturilor vegetale, diversificarea speciilor prin alternarea culturilor”, a menționat președinta țării Maia Sandu.

 

Agricultorii au venit cu sugestii de îmbunătățire a mecanismului de achitare a impozitelor, de acordare a subvențiilor din partea statului, precum și adoptarea unei poziții consolidate cu privire la stabilirea cotelor TVA pentru produsele agricole și ale industriei alimentare. De asemenea, sugerează stimularea mecanismului de asigurare în agricultură și formării profesionale a specialiștilor.

 

Părțile au discutat și chestiuni referitoare la problema forței de muncă, a schimbărilor climatice, a prețurilor volatile la cereale și a cheltuielilor de logistică.

 

Vladimir Bolea a subliniat că agricultura este cea mai importantă ramură economică și că  statul va continua să susțină agricultorii care își fac munca cinstit, care sunt orientați spre rezultate economice și țintesc să fie competitivi.

 

„Agricultura este unica ramură a economiei cu potențial de industrializare, pentru că noi producem materie primă. O problemă a agricultorilor noștri sunt veniturile foarte mici pe care le înregistrează. Acest lucru se datorează productivității extrem de joase. Producătorii se supra-îndatorează pentru că nu sunt asociați. Pe lângă toate acestea, agricultorii din sudul țării sunt loviți și de fenomenul secetei, reducându-le la zero productivitatea. Trebuie să adoptăm o altă abordare privind producerea materiei prime. Aceasta trebuie transformată în produs cu valoare adăugată, fiind absolut necesară dezvoltarea industriei procesatoare”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.

 

Oficialul a mai menționat că vor fi analizate soluțiile optime pentru fiecare propunere în parte, studiind experiența UE, pentru a oferi noi perspective de dezvoltare a ramurilor din agricultură.