MAIA a dat start misiunii de consultare privind proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Camerelor Agricole

Published on: J, 07/04/2024 - 14:02

4 iulie 2024, Chișinău - În raionul Hîncești, a început misiunea de consultare privind proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Camerelor Agricole. Evenimentul a reunit fermieri din Hîncești, Cimișlia și Leova, reprezentanți ai instituțiilor de profil și experți internaționali, pentru a discuta și a contribui la dezvoltarea unui cadru legal eficient.

 

Printre oaspeții de onoare sunt Dacian Cioloș, deputat european, fost Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Hermann Schultes, fost conducător al Camerei Agricole din Austria, care au adus perspective valoroase și exemple de bune practici din experiențele lor.
 
Dacian Cioloș: “În țările unde agricultorii sunt bine organizați, Camerele Agricole au un impact semnificativ asupra politicilor agricole. Aceste organizații reprezintă interesele fermierilor la nivel guvernamental și influențează deciziile politice, asigurând astfel un cadru legislativ favorabil agriculturii. În Republica Moldova, implementarea Camerelor Agricole ar putea avea un efect similar, oferind agricultorilor o voce mai puternică și sprijin în fața provocărilor economice și legislative.”
 
Hermann Schultes: “În Austria, în cadrul Camerei Agricole, dialogul și consensul sunt prioritare. Avem reprezentanți din toate sectoarele agricole și discutăm până ajungem la un compromis. Noi înțelegem că ceea ce ne slăbesc sunt conflictele, de aceea este esențial să includem și să sprijinim toți agricultorii, indiferent de mărimea fermei lor.”
 
Amintim că, misiunea de consultare va dura până pe 11 iulie și va continua în mai multe raioane ale țării. Următoarea sesiune de consultare va avea loc, astăzi, la Ialoveni, unde sunt așteptați agricultorii din Chișinău, Ialoveni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi și Dubăsari.