Vicepremierul Vladimir Bolea și experții internaționali au discutat la Florești despre viitorul Camerelor Agricole în țara noastră

Published on: V, 07/05/2024 - 15:52

5 iulie 2024, Chișinău - Astăzi, la Florești, a avut loc o sesiune de consultare privind proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Camerelor Agricole, un eveniment care a reunit oameni implicați în sectorul agricol din zonă. Scopul principal al acestei misiuni a fost de a informa, de a colecta opinii și sugestii din partea tuturor părților interesate, pentru a asigura că noua legislație va răspunde cât mai bine nevoilor și așteptărilor comunității agricole.

 

La discuție au participat agricultori din raioanele Florești, Soroca și Șoldănești. Celor prezenți li s-a explicat despre rolul Camerelor Agricole, modalitățile de constituire și funcționare, conform modelului austriac. În acest scop, au fost invitați experți care cunosc această formă de asociere a fermierilor precum, Dacian Cioloș, deputat în Parlamentul European și Hermann Schultes, ex președinte al Camerei Agricole din Austria, care au vorbit despre modul de funcționare a Camerelor agricole, rolul lor și oportunitățile de dezvoltare a sectorului.

 

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea a evidențiat necesitatea reformelor în sectorul agricol  care urmează sa impulsioneze  unirea tuturor într-o comunitate profesionistă. Camerele Agricole vor fi create și vor reprezenta interesele tuturor agricultorilor, vor deveni o forță și o voce.

 

„Spre regret, astăzi, micii producători sunt neorganizați și nereprezentați și prea puțini dintre ei sunt membrii unei Asociații de profil, iar fără consultanță nu pot fi eficienți. MAIA își dorește un partener. Camerele Agricole reprezintă modul cum trebuie să dezvoltăm agricultura”,  a menționat oficialul.

 

Agricultorii prezenți s-au interesat cum vor putea deveni membri ai camerelor agricole, cine le va administra și va suporta costurile de întreținere, ce beneficii vor obține, dacă și cum se va implica statul și multe altele. Dialogul deschis și interactiv a permis clarificarea multor aspecte importante și a subliniat nevoia de colaborare și comunicare eficientă între toate părțile implicate pentru a asigura succesul acestui proiect de lege.

 

În această după-amiază, o întâlnire similară va avea loc la Telenești, unde sunt așteptați agricultorii din raioanele Orhei, Telenești și Rezina.